We zien de merken die vegan zijn als paddestoelen uit de grond komen… niet zo gek, want vegan lijkt wel synoniem te staan aan ‘100% natuurlijk’ of ‘100% plantaardig’… zo klinkt het tenslotte ook. We zijn de term ‘vegetarisch’ gewend en dat betekent ‘plantaardig’, toch?
Niet is minder waar!
Vegan = vrij van dierlijke ingrediënten
Vegan cosmetica is vrij van dierproeven én vrij van ingrediënten die afkomstig zijn van dieren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld gelatine of bijenwas. Dat zijn ingrediënten die veel gebruikt worden in cosmetica. Dit zegt nog niets over de natuurlijkheid van het product. Het zegt alleen iets over de diervriendelijkheid. Ook belangrijk, dat wel… maar het gaat niet over de mate van natuurlijkheid.
Daarbij wil de term vegan nog niks zeggen over het product goed voor jou en je huid is. Er bestaan genoeg ingrediënten in cosmetica die vegan zijn (niet afkomstige van dieren), maar die hartstikke synthetisch zijn en niet verzorgend voor je huid. De term ‘vegan’ alleen zegt dus niets over de kwaliteit van het product en wat het voor je huid doet. Lees hier meer over vegan huidverzorging…
Natuurlijk = geen beschermde term
De claim ‘natuurlijk’ is niet beschermd in Nederland, noch in de EU. We hopen dat dit wel gaat gebeuren, dat zou een hoop kaf van het koren scheiden. Nu mag elke merk het woord ‘natuurlijk’ gebruiken als claim, als er natuurlijke ingrediënten in het product zitten, bij wijze van spreken is het een citroen die overheen gevlogen zeg, zeg ik vaak gekscherend. Helaas is het wel waar… zelfs bij 1% natuurlijke ingrediënten mag er al een claim gemaakt worden dat een product natuurlijk is of natuurlijke ingrediënten bevat. Lees hier meer over natuurlijke huidverzorging…
Vegan = niet synoniem aan natuurlijk
Dus mocht je hopen dat je met een vegan product een 100% natuurlijk product in huis haalt, dat goed is voor je huid… kun je er flink naast zitten en alsnog iets op je huid smeren waar je (eigenlijk) niet blij van wordt. Zeker als je weet dat je huid je grootste orgaan is en je lijf dus al die synthetische stoffen binnenkrijgt, zonder dat je het door hebt…
“Smeer niets op je huid dat je niet kunt eten”
Maar hoe word je dan wél wijs in al dit marketing-geweld?
Een aantal dingen om op te letten
Eén basisgedachte: merken mogen alleen claimen wat ze daadwerkelijk bevatten aan ingrediënten. Wat er niet staat, IS het niet!
- Als een product 100% natuurlijke cq plantaardige ingrediënten bevat, dan zal dit merk dit absoluut willen aanprijzen, dan vind je dus claims die dat laten zien. Staat dat er niet op, dan is het het niet. 97% natuurlijk is dus misschien wel 3% troep.
- Keurmerken bewaken hun toetreders met strenge eisen, vegan betekent 100% vegan, maar dat is dus NIET hetzelfde als 100% natuurlijk.
- Er zijn keurmerken die laten zien dat er 100% natuurlijke ingrediënten worden gebruikt, zoals NCS (Natural Cosmetics Standard).
- Als er staat 100% natuurlijke geurstoffen of kleurstoffen, dan is dat wat het is. Dat zegt dat er allerlei andere synthetische stoffen aan toe zijn gevoegd.
- Als er als claim staat dat er zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten gebruikt worden, dan betekent dit dat het niet 100% is. Dan zou het zeker vermeld worden.
- Felle kleuren verraden de inhoud over het algemeen, fel paars en knalroze zijn geen kleuren die in de natuur voorkomen. Dus staat er vegan op en hebben de producten felle kleuren, dan weet je direct hoe het zit. Zoek even de ‘over ons’ pagina op en dan heb je grote kans dat daar iets vaags staat als ‘handmade’ en ‘met essentiële oliën’, wat niets zegt over de mate van natuurlijkheid.
We hopen dat deze blog helpt bij het transparanter & eerlijker maken van de ondoorzichtige cosmetica-markt, zodat jij als consument (of winkelier) bewustere keuzes kunt maken!
Om deze reden hebben we duidelijk vermeld dat alle producten van Miracles by Stella zowel 100% natuurlijk zijn als 100% vegan.
In een volgend blog schrijven we graag over de term ‘eco’ of ‘plasticfree’ die ook te pas en te onpas gebruikt wordt én ook niets zegt over wat er wél in het product zit.