natuurlijke shampoobar citroengras schuimend

Alles over shampoobars

1. Wat is een shampoobar?

We kennen vast allemaal nog wel oma’s handzeep.. Een shampoobar is eigenlijk hetzelfde. Een shampoo bar is een shampoo, maar dan in een vaste vorm, in zeepvorm. Er is dus geen vloeibare substantie, maar een solide structuur. Maar in plaats van handzeep, is het dus haarzeep! Een shampoobar reinigt en verzorgt je haren. Andere woorden die gebruikt worden voor een shampoo bar zijn ook wel shampoo blok, shampoo reep of haarzeep.

2. Hoe gebruik ik een shampoo bar?

Gebruik een shampoo bar onder de douche, het is namelijk het fijnst als je haren en hoofdhuid goed nat zijn om de shampoo bar goed te kunnen verdelen. Wrijf de shampoo bar tussen je handen of rechtstreeks op je natte haar. Masseer het vervolgens goed door je haren en laat het opschuimen. Spoel vervolgens de shampoo goed uit je haren. Helemaal done? Leg dan de shampoo bar op een zeepbakje om hem te laten drogen.

3. Is een shampoo bar beter dan een ‘vloeibare’ shampoo?

Niet per se! Het grote voordeel is natuurlijk dat een stuk zeep plasticvrij is. Dit scheelt ont-zet-tend veel plastic afval. Daarnaast kan een shampoo bar ook niet alleen beter zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je kunt namelijk veel geld besparen met een shampoo bar, zo kan 100 gram van een shampoo bar gelijk staan aan de inhoud van 5 plastic flessen shampoo. Hierdoor ben je dus goedkoper uit.

Daarnaast is een zeepbar wat milder voor de haren en hoofdhuid omdat vloeibare zeep meestal allerlei extra ingrediënten nodig heeft om bijvoorbeeld langer houdbaar te blijven. Deze additieve ingrediënten voegen verder niet iets toe aan de verzorging van je hoofdhuid en haren. Daarnaast heeft een shampoo bar een lagere pH-waarde (zuurgraad) die dichter bij de pH-waarde van je huid ligt. Als je altijd je haren met vloeibare shampoo hebt gewassen moet je hoofdhuid hier wel even aan wennen. Hoe? Lees dat in vraag 4: kan ik meteen overstappen van een gewone shampoo naar een shampoo bar?

4. Kan ik meteen overstappen van een gewone shampoo naar een shampoo bar?

Ben je helemaal verkocht en heb je jouw eerste shampoobar in huis gehaald? Wees dan niet teleurgesteld als je niet meteen het gewenste resultaat hebt na de allereerste wasbeurt. Je hoofdhuid is waarschijnlijk gewend geraakt aan een bepaalde pH-waarde van je vloeibare shampoo.

Hoe zit het eigenlijk met die pH-waardes? Wij leggen het je uit (of skip de uitleg en ga meteen door naar de conclusie):

Over pH-waardes:
Een pH-waarde wordt gebruikt om aan te geven hoe ‘zuur’ iets is. Dit wordt aangegeven met getallen tussen de 0-14, waarbij een pH-waarde van 7 wordt gezien als neutraal. Alles tussen de 0-7 wordt gezien als lichtzuur tot sterk zuur. Alles van 7-14 wordt gezien als licht basisch tot sterk basisch.

De pH-waarde van je hoofdhuid is gemiddeld 4,7 en van je haren 3,7. Haarproducten die je gebruikt hebben allemaal een eigen pH-waarde, die bij gebruik gemengd wordt met de pH-waarde van je haar en hoofdhuid. Hierdoor kunnen je haren zuurder of basischer worden. Je kunt het beste een haarproduct gebruiken die dicht bij je eigen pH-waarde ligt. Dit omdat je haren moeten wennen als er een verandering optreedt in de pH-waarde, wat als gevolg kan hebben: klitten, pluis, dof haar, gespleten punten, kwetsbaar haar, uitgedroogd haar, minder veerkrachtig haar, etc. Een goede pH-waarde (tussen de 3,5-5,0) zorgt dus voor een positief effect, wat kan leiden tot: glanzend, glad, gehydrateerd, sterk, veerkrachtig, beschermd haar. Je kunt ook express kiezen om een andere pH-waarde te kiezen. Heb je bijvoorbeeld een vette hoofdhuid (dit is een lage pH-waarde) dan kun je ervoor kiezen om een shampoo bar te kiezen waarbij de pH-waarde wat hoger ligt, zoals 6 of hoger. Dit neutraliseert de hoofdhuid waardoor je minder snel last krijgt van een vette hoofdhuid. Handig he?

Conclusie
Om een lang verhaal kort te maken, je haren en je hoofdhuid moeten gewoon even wennen aan de overstap van shampoo-soort. In het begin kan het wennen aan een shampoobar even wat moeite kosten, maar  hou vol! Het kan soms wel 10 wasbeurten duren voordat je haren en je hoofdhuid gewend zijn.

5. Is een shampoo bar goed voor je haren?

Een shampoo bar kan net zo goed zijn voor je haren als een vloeibare shampoo. Alleen bestaat een shampoo bar meestal uit natuurlijke ingrediënten, omdat het geen conserveringsmiddelen nodig heeft die een vloeibare shampoo nodig heeft. Hierdoor worden je haren en je hoofdhuid minder snel belast met schadelijke of onnodige ingrediënten. Maar er zijn natuurlijk ook vloeibare shampoo’s die ook veel natuurlijke ingrediënten hebben zonder parabenen, sulfaten, siliconen, etc. Hier kun je dus altijd op letten. Een tip: als er geen ‘100% natuurlijk’ op de verpakking staat, is dat het niet. Er wordt momenteel veel gestunt met de term ‘vegan’, maar dat is niet hetzelfde als 100% natuurlijk. Lees hierover meer in deze blog.

6. Hoe bewaar ik een shampoo bar?

Je wilt natuurlijk dat jouw shampoobar zo lang mogelijk mee gaat! Daarom hebben wij een aantal tips hoe je jouw shampoo bar het beste kunt bewaren:

Bewaar je shampoo bar niet in de douche. Hierdoor kan er ook geen water op komen dat ervoor zorgt dat er steeds een stukje zeep ‘smelt’. Je zeep wordt er ook niet mooier van, zonde vinden wij. Zelfs in een waterdicht bakje stoppen helpt niet echt, dan heb je kans dat de zeep gaat ‘zweten’. Als je de shampoo op een droge plek neerlegt, zoals een zeepbakje, gaat je zeep het langste mee!

Kortom, je kunt de zeep het allerbeste op een zeepbakje bewaren buiten de douche. Het bakje moet je af en toe wel even schoonmaken. Zo’n bamboe zeebakje ziet er ook nog eens super hip uit. En die van ons heeft uitneembare spijltjes, da’s handig met tussentijds afspoelen.

7. Hoe lang gaat een shampoobar mee?

Hoe lang een bar mee gaat, ligt eraan hoe vaak jij je haren wast, hoeveel zeep je gebruikt en hoe groot de zeep is in aantal gram. Om een voorbeeld te geven: een shampoobar van Miracles by Stella is 100 gram en gaat ongeveer 80-120x mee – veel langer dan een shampoo uit de fles. Je bespaart er heel wat flessen mee (5!) en heel wat liters water.

8. Is een shampoo bar geschikt voor mijn haren?

Net als shampoo’s vind je shampoo bars ook in allerlei soorten en maten voor ieder haartype. Zo heb je, net als bij vloeibare shampoo’s, shampoo bars voor krullen, grijs haar, droog haar, vet haar, gekleurd haar, dun/fijn haar, jeukende hoofdhuid, roos… zo kunnen we nog wel even doorgaan! Of een shampoo bar geschikt is voor jou, gaat vooral om persoonlijke voorkeur welke zeep je het prettigst vindt om te gebruiken. Harde zeep is doorgaans wat milder voor de haren en hoofdhuid omdat vloeibare zeep meestal additieve ingrediënten nodig heeft om bijvoorbeeld langer houdbaar te blijven. Deze additieve ingrediënten voegen verder niet iets toe aan de verzorging van je hoofdhuid en haren. Daarnaast heeft een shampoo bar ook een lagere pH-waarde (zuurgraad).

9. Welke shampoo bar biedt Miracles by Stella aan?

Nieuw in onze webshop: we hebben de allerbeste haar zeep voor je ontdekt:

Heerlijke Haar Zeep
De Heerlijke Haar Zeep is natuurlijk, milieuvriendelijk en 100% zero waste. De shampoobar is verpakt in vetvrij papier, zodat alle essentiële oliën in de zeep blijven. Alle ingrediënten zijn 100% puur, vegan & biologisch. De shampoobar is vrij van siliconen, parabenen, sulfaten en andere synthetische meuk. De natuurlijke zepen zijn gemaakt van plantaardige oliën die koud zijn verwerkt, waardoor de natuurlijke actieve ingrediënten optimaal bewaard blijven. De shampoobar is ook verkrijgbaar in een bundel met de Lieve Lijf Zeep of samen met een bamboe zeepbakje.

10. Is een shampoo bar vrij van schadelijke ingrediënten?

Nee, niet elke shampoo bar is vrij van schadelijke ingrediënten, je moet goed kijken van welk merk je wat koopt. Veel merken zetten wel ‘vegan’ op hun verpakking, maar dat zegt nog niets over de kwaliteit van de ingrediënten, alleen dat er geen dierlijke ingrediënten gebruikt zijn. Ook staat er tegenwoordig vaak zoveel ‘% natuurlijk’ op. Het feit dat dit meestal geen 100% is, zegt meestal dat er synthetische reinigers aan toegevoegd zijn. Koop je van een merk als Miracles by Stella, dan weet je zeker dat je een 100% natuurlijk product koopt zonder meuk.

11. Hoe zit het met plastic?

Plasticsoep in de zee, plastic afval op straat, plastic wat niet gerecycled wordt… Plastic is de laatste tijd regelmatig in het nieuws. De grote vraag is: hoe gaan we dit oplossen? Door een shampoo bar te gebruiken ga je al een stapje in de goede richting om minder plastic te gebruiken. Een shampoo bar zit namelijk niet in een plastic fles wat heel veel plastic scheelt. Daarnaast overleeft een shampoobar meerdere shampooflessen, omdat ze veel langer meegaan. Door een shampoo bar te kopen in plaats van een shampoofles bespaar je wel 5 plastic flessen. Daarnaast worden geen dieren geschaad bij het maken van de shampoobars van Miracles by Stella: onze shampoo bar is 100% vegan en biologisch.

12. Kan ik een shampoo bar meenemen op reis?

Als je een reisje op de planning hebt staan met alleen handbagage, zit je supergoed met een shampoo bar! Dit heeft namelijk veel voordelen. Ten eerste kun je met een gerust gevoel door de douane, want het mag gewoon mee in je handbagage! Je hoeft je niet te houden aan het aantal ml wat normaal door de douane mag met een vloeibare shampoo. Ten tweede is het lekker licht en neemt het niet veel ruimte in beslag. Waar wij ook heel blij van worden, is dat al jouw bagage droog en wel aankomt op bestemming, geen lekkende flesjes meer!

13. Zijn shampoo bars cruelty free?

Ja! De shampoo bar die wij verkopen is 100% cruelty free. Geen een van onze producten is getest op dieren. En natuurlijk zitten er ook geen dierlijke ingrediënten in (ze zijn vegan). Dat vinden wij niet meer dan logisch.

14. Ik krijg een jeukende hoofdhuid van een shampoo bar, hoe kan dit?

Een jeukende hoofdhuid door het gebruik van een shampoo bar is niet gek.  Als je altijd vloeibare shampoo hebt gebruikt, moet je hoofdhuid waarschijnlijk wennen aan een shampoo bar. Het kan zijn dat de shampoo je de eerste tijd bevalt, maar dat je na een paar weken last krijg van irritaties, schilfertjes of vette haren. Dit kan meerdere oorzaken hebben. We leggen het je uit en hoe je het kunt oplossen:

1 Je bent allergisch voor één van de ingrediënten
Shampoo bars zijn meestal gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Het kan zijn dat je allergisch bent voor één van deze ingrediënten. Je kunt de proef op de som nemen en een andere shampoo bar proberen!

2 Je spoelt de shampoo bar niet goed uit
In shampoo bars zitten meestal geen agressieve reinigers zoals sulfaten. Hierdoor moet je je haren wel goed uitspoelen om het zeep extra goed uit je haren te halen. Anders kan er vuil en haarzeep achterblijven op je hoofd, ook wel build ups. Spoel het dus extra goed uit of gebruik appelazijn als spoeling. Tip: als je de shampoo minimaal een minuut lang uitspoelt, kom je al een heel eind!

3 Je hoofdhuid moet nog wennen
Als je net bent geswitcht van vloeibare shampoo naar shampoo bars, moet je hoofdhuid waarschijnlijk nog even wennen. Je hoofdhuid wordt namelijk op een milde manier gewassen waardoor de talgproductie even moet wennen. Hierdoor kunnen je haren/hoofdhuid vettig aanvoelen. Dit is een kwestie van doorbijten! Mocht het lang aanhouden, kan het zijn dat je allergisch bent of je haren niet goed uitspoelt.

4 Je moet wennen aan de pH-waarde
Doordat je hoofdhuid en haren een andere pH-waarde hebben dan de shampoo bar kan het zijn dat je haren daar eerst aan moeten wennen. Hierdoor kan het even duren voordat je het gewenste resultaat hebt. Dus niet getreurd als je niet meteen het perfecte resultaat hebt.

5 De shampoo bar is niet geschikt voor je hoofdhuid
Het kan ook zijn dat je niet de juiste shampoo bar hebt en dat hij niet geschikt is voor jouw hoofdhuid. Probeer dan eens een andere! Het kan ook zijn dat je hoofdhuid helemaal niet kan wennen aan een shampoo bar, dus dat het helemaal niet werkt voor jou.

15. Wat zijn de voor- en nadelen van een shampoo bar?

Om een lang verhaal, oftewel 15 vragen, kort samen te vatten hebben we een handig overzichtje gemaakt met alle voor- en nadelen over de shampoobar:

Voordelen van een shampoobar:

 • Het is een milde shampoo
 • Een shampoo bar bevat vaak natuurlijke oliën
 • Het is milieuvriendelijk
 • Goedkoop in vergelijking met reguliere shampoo
 • Geen leeggelopen flesjes meer in je tas
 • Het ziet er superleuk en fleurig uit
 • Minder plastic afval (veeeel minder)
 • Het schuimt lekker en ruikt fantastisch (die van Miracles by Stella)
 • Het neemt minder ruimte in
 • Je kunt veel langer met een shampoo bar doen dan met een reguliere shampoo
 • Geen schadelijke ingrediënten, alleen het nodige

Nadelen van een shampoobar:

 • Het kan zijn dat je haren moeten wennen
 • Het kost misschien iets meer tijd om je haar te wassen dan met een normale shampoo

We zijn natuurlijk heel benieuwd of dit artikel je geholpen heeft in je keuze voor een vaste shampoo, laat je ons dat weten? Vinden we leuk!

2022 © Miracles by Stella • Productfotografie: Judith Keessen • KvK 71163352 • BTW-nummer NL858604759.B01
De waardering van www.miraclesbystella.com bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 146 reviews.